Sencha Natsu
9,19 € s DPH
V chuti prevládajú výrazné tóny orieškov. Možno objaviť aj sladkastú jemnú maslovosť.
- kvalitná japonská sencha s uhladenými tenkými lístkami
- pre každého, kto v japonskom čaji oceňuje lahodné orieškové tóny
Zelené ihličkovité lístky.
Zelenožltý nálev mliečne sladkastej vône.
Pochádza z okolia mesta Minamikyushu (Minami-kjúšu), ktoré leží v prefektúre Kagoshima (Kagošima) na južnom cípe ostrova Kyushu (Kjúšu).
Výraz Natsu znamená v japončine ´leto´.
Čaj sa do Japonska dostal v 8. storočí vďaka buddhistickým mníchom, ktorí ho priviezli z Číny. Postupne sa veľmi úzko prepojil s duchovnom, umením a rituálmi. Vznikla tak unikátna čajová kultúra odzrkadľujúca japonský zmysel pre disciplínu a dokonalosť. V súčasnosti je produkcia sústredená takmer výhradne na zelený čaj vynikajúcej kvality. Pri pestovaní a spracovaní čaju používajú Japonci vlastné ojedinelé postupy, ako napríklad zatieňovanie lístkov čajovníkov alebo využívanie horúcej pary na šetrné zastavenie oxidácie. V krajine sa vyrobí zhruba 100-tisíc ton čaju za rok, avšak vývoz predstavuje len 1% z tohto objemu. Takmer všetok čaj vypijú samotní Japonci.
Zelený čaj
Sencha (Senčha) je v Japonsku najviac obľúbená spomedzi všetkých druhov čajov. O zásadný nárast jej popularity sa okolo roku 1735 postaral mních menom Baisao. So svojou pojazdnou čajovňou vtedy obchádzal ulice japonského mesta Kyoto (Kjóto). Slovo sencha vlastne znamená ´zalievanie čajových lístkov horúcou vodou´ a toto presne Baisao robil. Takto pripravený čaj potom ponúkal okoloidúcim. V tom čase išlo o niečo skutočne nevídané, pretože celolistový čaj sa v Japonsku nepil. Známy bol iba práškový šľahaný čaj (Matcha), ktorý bol ale drahý a spojený s dlhou ceromoniálnou prípravou. A práve Sencha znamenala oslobodenie od rituálov a priniesla pohodlné a uvoľnené pitie čaju obyčajným ľuďom. Postupne sa rozšírila po celej krajine a dnes tvorí až 80% z celkového objemu čaju vyrobeného v Japonsku.