Huang Xiao Cha
známy aj ako: Malolistý žltý čaj, Yellow Small Leaf Tea
5,19 € s DPH
Chuť v tónoch medu, orieškov a sladkého ovocia.
- raritný žltý čaj
- ojedinelý druh, ktorý získal početné ocenenia kvality
- býval určený výhradne pre potešenie cisárov
- vhodný pre skutočných čajových gurmánov
Tmavozelené lístky. Nálev žltohnedej farby. Príjemná oriešková vôňa.
Huang Xiao Cha (Huáng-siao-čha) je žltý čaj vyrábaný zo sviežich jarných tipsov a jedného až dvoch mladých lístkov pod nimi.
Dalo by sa povedať, že žltý čaj je akousi modifikáciou zeleného čaju. Proces ich výroby je totiž skoro úplne rovnaký. Žltý čaj však navyše prechádza istou špecifickou fázou spracovania nazývanou Menghuang, čo v preklade znamená ´dusenie do žlta´. Navrstvené lístky sa na 8 - 20 hodín prekryjú špeciálnymi plachtami, pod ktorými sa (vďaka zvýšenej vlhkosti a teplu) naozaj doslova podusia. To vedie k čiastočnému rozpadu zeleného farbiva (chlorofylu), čím lístky nadobudnú ľahký žltkastý nádych. Navyše, celý proces zásadne ovplyvní aj výslednú chuť. Tá je lahodná, príjemne sladkastá a zbavená trávnatosti typickej pre zelené čaje. Žltý čaj je vyrábaný výhradne v Číne a znalci tvrdia, že má v sebe to najlepšie zo všetkých ostatných druhov čajov.
Žltý čaj
Žltý čaj je určite najviac tajomný spomedzi všetkých druhov čajov. Pochádza z Číny, no mimo tejto krajiny je stále veľkou raritou. Jeho produkcia je navyše značne obmedzená. Z celkového množstva čaju vyprodukovaného v Číne pripadá na žltý len 1%. Jeho história siaha do 16. storočia, kedy býval určený výhradne pre potešenie cisárskeho dvora (žltá = farba cisárov). ´Know-how´ jeho výroby upadlo na dlhý čas do zabudnutia, takže na trhu sa znovu objavil až okolo roku 1970.
známy aj ako: Malolistý žltý čaj, Yellow Small Leaf Tea