Bancha Arashiyama
4,95 € s DPH
Chuť je spočiatku mierne sladkastá. Neskôr sa mení na príjemnú horkosť pripomínajúcu mladé vlašské oriešky.
- bežný japonský čaj na každodenné pitie
- vhodný na celodenné zahánanie smädu
- nízky obsah kofeínu: ideálny pre deti aj tehotné ženy
- cenovo najviac dostupný japonský čaj
Nepravidelné ploché lístky pôsobiace trochu hrubším dojmom.
Žltozelený nálev. Trávnatá vôňa.
Bancha (Bančha) je v Japonsku veľmi obľúbená a považuje sa za bežný ´ľudový´ čaj. Vyrába sa zo zrelších lístkov trhaných počas neskoršieho zberu (prelom leta a jesene).
Obsahuje menej kofeínu a je preto vhodná aj na večerné popíjanie.
Pochádza z oblasti Arashiyama (Arašiama), čo v preklade znamená ´Búrlivé hory´. Ide o malebné územie neďaleko mesta Kyoto (Kjóto).
Čaj sa do Japonska dostal v 8. storočí vďaka buddhistickým mníchom, ktorí ho priviezli z Číny. Postupne sa veľmi úzko prepojil s duchovnom, umením a rituálmi. Vznikla tak unikátna čajová kultúra odzrkadľujúca japonský zmysel pre disciplínu a dokonalosť. V súčasnosti je produkcia sústredená takmer výhradne na zelený čaj vynikajúcej kvality. Pri pestovaní a spracovaní čaju používajú Japonci vlastné ojedinelé postupy, ako napríklad zatieňovanie lístkov čajovníkov alebo využívanie horúcej pary na šetrné zastavenie oxidácie. V krajine sa vyrobí zhruba 100-tisíc ton čaju za rok, avšak vývoz predstavuje len 1% z tohto objemu. Takmer všetok čaj vypijú samotní Japonci.
Zelený čaj
Bancha (Bančha) je v porovnaní s čajom Sencha o niečo hrubšia a v chuti menej vznešená. Dokazuje to aj samotný výraz Ban, čo v preklade znamená ´obyčajný´. Napriek tomu patrí Bancha v Japonsku medzi najobľúbenejšie (a cenovo najviac dostupné) čaje. Výborne pasuje s jedlom, je bohatá na veľké množstvo minerálov a vďaka nízkemu obsahu kofeínu predstavuje ideálny večerný čaj.