Pu-Erh Mini Tuocha
známy aj ako: Pu´er
4,95 € s DPH
Plná zemitá chuť.
- plné a hutné telo
- vďaka rýchlejšiemu lúhovaniu drobnejších lístkov veľmi sýta a koncentrovaná chuť
Tuocha (Tuo-čha) sú lístky Pu-Erhu zlisované do tvaru, ktorý pripomína malé vtáčie hniezdo alebo misku.
V minulosti mávali v strede otvor a boli navlečené na šnúrke ako korálky, aby sa tak uľahčil ich transport.
Každé hniezdočko váži približne 5 gramov, preto sa ideálne hodí na lúhovanie v menšej kanvičke.
Čaj je mierne až stredne povzbudivý.
Pravidelné pitie čaju Pu-Erh pôsobí priaznivo na trávenie (aj akútne po ťažkom a mastnom jedle), napomáha odbúravať cholesterol a znižovať hladinu cukru v krvi. Taktiež je výbornou voľbou pri strave založenej na veľkom množstve živočíšnych bielkovín.
Yunnan (Ju-nan) je najdôležitejšou oblasťou produkcie čaju Pu-Erh na svete. Ten najlepší sa vyrába v južnej časti provincie, konkrétne v hornatých regiónoch Simao a Xishuangbanna (Ši-šuang-bana). Okrem bežných plantáží tu v suptropických džungliach rastú aj divoké stromové čajovníky staré stovky rokov. Je úplne bežné, že sa zberači musia vyšplhať aj niekoľko metrov nad zem do ich korún. Názov čaju je odvodený od mesta (Pu'er), ktoré po stáročia slúžilo ako epicentrum obchodu a exportu tohto čaju. Ten sa vyvážal do vzdialených oblastí (Tibet, Mongólsko, Peking atď.) za pomoci početných koňských karaván.
Čierny čaj
Existujú dva základné typy čaju Pu-Erh, ktoré sa však od seba veľmi výrazne odlišujú. Ide o tmavý Shu (Šu) a zelený Sheng (Šeng).
Tento konkrétny Pu-Erh patrí do kategórie Shu, ktorá sa prvýkrát objavila okolo roku 1973. Shu Pu-Erh je známy pre svoje typicky tmavo sfarbené lístky a bohatú, výraznú chuť. Vyrába sa metódou zrýchleného zrenia nazývanou Wo Dui, čo v preklade z čínštiny znamená ´mokré vrstvenie´. Čajové lístky sa skutočne hromadia na veľké kopy, navlhčia vodou a potom prikryjú hrubou látkou. Zvýšená teplota (vo vnútri kopy aj 60°C) a vlhkosť spôsobujú tvorbu mikroorganizmov, ktoré spúšťajú fermentačný proces, čo je zásadná a najdôležitejšia časť pri výrobe Shu Pu-Erhu. Celý proces trvá približne 40 až 50 dní a prebieha pod nepretržitou kontrolou čajových majstrov. Tmavý Shu Pu-Erh sa takto vyrába vo veľkých množstvách, na rozdiel od zeleného Sheng Pu-Erhu, ktorý je pomerne vzácny a najmä veľmi drahý.
známy aj ako: Pu´er