Kategórie
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 

Maté Lemon

Maté - citrón
Zvoľte variant
Dostupné v 3 variantoch
Maté Lemon 60g 60g
Maté Lemon 60g
Názov produktu: Maté Lemon 60g
Kód produktu: 910017
Dostupnosť: Skladom
84
Cena produktu: 2,74 € bez DPH
3,29 € s DPH
Maté Lemon 200g 200g
Maté Lemon 200g
Názov produktu: Maté Lemon 200g
Kód produktu: 9910017
Dostupnosť: Skladom
3
Cena produktu: 8,66 € bez DPH
10,39 € s DPH
Maté Lemon 500g 500g
Maté Lemon 500g
Názov produktu: Maté Lemon 500g
Kód produktu: 1910017
Dostupnosť: Skladom
121
Cena produktu: 20,50 € bez DPH
24,60 € s DPH
Dodacia lehota
Dodacia lehota: Skladom
Vaša cena:: 2,74 € bez DPH
3,29 € s DPH
:

Maté s výraznou chuťou citrónov.

  • v súčasnosti veľmi moderný a štýlový nápoj populárny na celom svete
  • obľúbená náhrada energetických drinkov
  • výrazný stimulačný efekt
  • vhodná alternatíva ku káve

Maté (Cezmína paraguajská) je vždy zelený ker rastúci vo viacerých krajinách Južnej Ameriky. Prirodzene sa vyskytuje hlavne v Brazílii, Paraguaji, Uruguaji a na severe Argentíny.
Pôvodne išlo o nápoj juhoamerických indiánov z kmeňa Guraní, no v súčasnosti je Maté obľúbené po celom svete.
Je ideálnou náhradou kávy bez nepríjemných vedľajších účinkov. Kvôli výraznému stimulačnému efektu však nie je vhodné pre deti a osoby so zvýšenou citlivosťou na kofeín.

Maté výborne zmierňuje psychickú aj fyzickú únavu. Naopak, zvyšuje koncentráciu a bdelosť. Napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, odbúrava telesný tuk a mierne tlmí pocit hladu. Obsahuje veľké množstvo rôznych vitamínov a minerálov, vďaka čomu priaznivo pôsobí na celkové zdravie a kondíciu.

Zber lístkov na výrobu Maté vykonávajú zberači označovaní ako tzv. Yerbateros. Z kríkov Cezmíny paraguajskej (lat. Ilex paraguariensis) osekávajú mačetami celé konáre s dostatočne rozvinutými lístkami. Tento proces je však vykonávaný veľmi obozretne, aby sa pri ňom rastliny nijako nepoškodili. Celá hmota je následne transportovaná do spracovateľských tovární. Tam sa lístky ľahko pražia, sušia a hlavne melú na drobné kúsky. Takto vzniknutý polotovar sa potom ukladá do vriec a ponechá 6 až 12 mesiacov oddychovať, aby lístky vyzreli. Ide o veľmi dôležitý krok, pretože správnym uskladnením nadobúda Maté svoju jedinečnú chuť a vôňu. Táto fáza výroby sa v španielčine nazýva Estacionamiento, čo v doslovnom preklade znamená ´parkovanie´. Po rozbalení vriec sa Maté ešte raz melie a následne distribuuje ako hotový produkt.

Maté (97,5%), aróma, fúzatka citrónová (0,9%).

Maté sa zo zásady nikdy nezalieva vriacou vodou! Na jeho prípravu sa odporúča použiť vodu o teplote 80 - 90°C. V lete sa zvykne pripravovať na spôsob osviežujúceho ľadového nápoja, ktorý je známy ako tzv. Tereré.

Členovia juhoamerického indiánskeho kmeňa Guaraní sa pokladajú za prvých ľudí, ktorí začali s pitím Maté. Pripravovali ho v hlinených nádobkách a pili cez trstinové slamky, aby tak získali silu a vitalitu. Podľa jednej z viacerých legiend sa Maté pokladá za dar od bohyne Mesiaca, známej pod menom Yari. Tá obdarila krajinu zelenou rastlinou, ktorá má rovnakú cenu ako samotné zlato. Začiatkom 16. storočia sa v Južnej Amerike s pitím Maté stretli aj Európania. Išlo o španielskych misiónarov z Rádu jezuitov. Tento nápoj im učaroval až natoľko, že založili mnohé plantáže zamerané na jeho produkciu.

Maté sa tradične pripravuje veľmi silné a pije z vydlabanej tekvičky, ktorá je známa pod názvom Kalabasa. Avšak, nádobka na ´matéčko´ býva vyrobená aj z rôznych iných materiálov. Môže byť kovová, drevená, keramická či hlinená. V takýchto prípadoch sa označuje ako tzv. Matero. Nápoj sa z kalabasy či matera pije (resp. sŕka) cez Bombillu. Ide o slamku, ktorá slúži zároveňa aj ako filter.

Množstvo čaju
1 ČL (2g) / 150ml
Doba lúhovania
3 - 5 min
Kofeín
VYSOKÝ
Teplota
85˚C
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia